Ga naar de inhoud
Home » Informatie

Informatie

Kosten en vergoeding

Vergoeding

In 2025 heeft de praktijk contracten afgesloten met A.S.R. , Achmea, Zorg en Zekerheid, Menzis, DSW en EUCARE (Aevitae).

Met overige zorgverzekeraars heeft de praktijk geen contract. Dit betekent dat ik de factuur maandelijks rechtstreeks aan u toestuur. Deze factuur kunt u dan zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekering en gaat altijd ten koste van uw eigen risico. Het is van belang u goed te laten informeren over de vergoeding zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet er een verwijzing naar de specialistische GGZ van de huisarts zijn én moet er sprake zijn van een DSM-5-stoornis. U bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de volledige factuur.

Zorgprestatiemodel

Sinds januari 2022 is er een nieuw bekostigingssysteem voor de GGZ, het zorgprestatiemodel (ZPM). Binnen het ZPM zijn er twee type consulten: diagnostiek (intake en adviesgesprekken) en behandeling. Diagnostiek- en behandelconsulten hebben verschillende tarieven, vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en worden apart vermeld op de factuur. Daarnaast kan intercollegiaal overleg gefactureerd worden. Onderdeel van het ZPM is de zorgvraagtypering welke wordt vastgesteld door het invullen van een vragenlijst door de behandelaar op basis van de intake. Ook de zorgvraagtypering vindt u terug op de factuur in de vorm van een code. In het adviesgesprek zal de zorgvraagtypering met u besproken worden. Meer informatie over het ZPM en zorgvraagtypering kunt u hier en hier vinden.

Tarieven

De gehanteerde tarieven kunt u hier vinden.

Zelf betalen en niet-vergoede zorg

U kunt er ook voor kiezen de behandeling zelf te betalen. In dat geval is er geen verwijzing van de huisarts nodig, wordt er geen classificerende diagnose gesteld, gaat er geen informatie naar uw zorgverzekeraar en wordt uw eigen risico niet aangesproken. Ik hanteer dezelfde tarieven als voor verzekerde zorg. Sommige klachten en problemen vallen niet binnen de zorgverzekeringswet (o.a. burn-out, relatieproblemen, aanpassingsstoornissen, seksuele problemen) en worden daardoor niet vergoed. Behandeling voor deze problemen is wel mogelijk, hiervoor hanteer ik een ander tarief.

Als u op intake komt ga ik ervan uit dat u zich heeft geïnformeerd over het vergoedingspercentage van uw zorgverzekeraar en dat u akkoord gaat met de algemene voorwaarden en betalingsvoorwaarden.

Afzeggen van afspraken

Als u een afspraak wilt afzeggen of verplaatsen dient u dit uiterlijk 24 uur van tevoren per mail of telefoon te laten weten. De datum en tijd van de email of voicemail is hierbij leidend. Afspraken die te laat worden afgezegd, ongeacht de reden, zullen in rekening gebracht worden. Dit geldt ook voor no-show. Dit vanwege de gereserveerde tijd die niet meer opgevuld kan worden. Het tarief hiervoor is €100 en wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Bij crisis

De praktijk heeft geen samenwerking met een crisisdienst. In het geval van crisis kunt u contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost. In overleg met de arts kan zo nodig de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam-Amstelland ingeschakeld worden.

Beroepscode

Als psychotherapeut voldoe ik aan de eisen die de overheid stelt aan opleiding en beroepsuitoefening. Ik sta geregistreerd in het BIG-register van de overheid. Psychotherapeuten zijn gebonden aan een beroepscode, meer informatie daarover kunt u ook hier vinden.